All India Radio News , a discussion on “Delhi CM’s proposal for SIT probe into 1984 anti sikh riots – Implications and Repercussions

Listen to weekly programme Current Affairs,

a discussion on
“Delhi CM’s proposal for SIT probe into 1984 anti sikh riots – Implications and Repercussions. http://www.newsonair.com/main-audio-new-player.asp?id=17079

The participants are: Prof. Valerian Rodrigue, Jawaharlal Nehru
University, Ved Marwah, Former Delhi Police Commissioner, and Rahul
Jalali, Senior Journalist, Who Initiated and Moderated the Discussion




All India Radio News discussion on “Raising Subsidized Cylinder Quota

Listen to “Spotlight/ News Analysis” programme discussion on “Raising Subsidized Cylinder Quota.”: http://www.newsonair.com/main-audio-new-player.asp?id=17078

“Samayiki” programme discussion on “Subsidy Wale Cylinderon Ki Sankhya Badhane Par Charcha”: http://www.newsonair.com/main-audio-new-player.asp?id=17077

The participants are Ranjeet Mehta, Senior Secretary, PHD Chamber of
Commerce and Industry, and Paranjoy Guha Thakurta, Economic Analyst.




UPSC Civil Service Prelims 2012 Paper Solved with explanation

1. Under which of the following circumstances may “capital gains” arise?

1. When there is an increase in the sales of a product
2. When there is a natural increase in the value of the property owned

3. When you purchase a painting and there is a growth in its value due to increase in its popularity
Select the correct answer using the codes given below:
(a) 1 only
(b) 2 and 3 only
(c) 2 only
(d) 1, 2 and 3
Ans. (b)
Exp: Statement 1 is incorrect because the “Capital Gain” is related to increase in value of the assets and not related to the Sales.

2. Which of the following measures would result in an increase in the money supply in the economy?
1. Purchase of government securities from the public by the Central Bank
2. Deposit of currency in commercial banks by the public
3. Borrowing by the government from the Central Bank
4. Sale of government securities to the public by the Central Bank
Select the correct answer using the codes given below:
(a) 1 only
(b) 2 and 4 only
(c) 1 and 3
(d) 2, 3 and 4
Ans. (c)
Exp: This question was related to the liquidity in the economy.
1. When the government securities are purchased, the Central Bank pump in the money in the economy, thus this is correct
2. When the Commercial bank deposit the currency in the Central Bank, the money supply decreases thus this is incorrect.
3. Borrowing the money from Central Bank (deficit financing) again increases the money supply.
4. Sale of government securities reduces the money supply thus this is incorrect.
3. Which of the following would include Foreign Direct Investment in India?
1. Subsidiaries of foreign companies in India
2. Majority foreign equity holding in Indian companies
3. Companies exclusively financed by foreign companies
4. Portfolio investment
Select the correct answer using the codes given below:
(a) 1, 2, 3 and 4
(b) 2 and 4 only
(c) 1 and 3 only
(d) 1, 2 and 3 only
Ans. (d)
Apart from portfolio investment (Choice 4), the other three are included in FDI.

4. Consider the following statements:
The price of any currency in international market is decided by the
1. World Bank
2. Demand for goods/services provided by the country concerned
3. Stability of the government of the concerned country
4. Economic potential of the country in question
Which of the statements given above are correct?
(a) 1, 2, 3 and 4
(b) 2 and 3 only
(c) 3 and 4 only
(d) 1 and 4 only
Ans. (b)

Exp: The prices of a currency in the international market is determined by the Market Forces and the political stability in the country. World Bank and the economic potential has no role to play in this context.
5. The basic aim of Lead Bank Scheme is that
(a) Big banks should try to open offices in each district
(b) There should be stiff competition among the various nationalized banks
(c) Individual banks should adopt particular districts for inten¬sive development
(d) All the banks should make intensive efforts to mobilize deposits
Ans. (c)
Exp: Under the Lead Bank Scheme, each district had been assigned to different banks (public and private) to act as a consortium leader to coordinate the efforts of banks in the district particularly in matters like branch expansion and credit planning. The LBS did not envisage a monopoly of banking business to Lead Bank in the District. The Lead Bank was to act as a consortium leader for co-coordinating the efforts of all credit institutions in each of the allotted districts for expansion of branch banking facilities and for meeting the credit needs of the rural economy
6. Consider the following:
1. Assessment of land revenue on the basis of nature of the soil and the quality of crops
2. Use of mobile cannons in warfare
3. Cultivation of tobacco and red chillies
Which of the above was/were introduced into India by the English?
(a) 1 only
(b) 1 and 2
(c) 2 and 3
(d) None
Ans. (d)
Exp: The assessment of land revenue on the basis on the nature of the soil was introduced by Sher Shah Suri and made more rational by Akbar. Babur first used the mobile canons in warfare in India. Red Chilles and Tobacco cultivation started in India during Mughal period and these crops are originally from South America.
7. With reference to the guilds (Shreni) of ancient India that played a very important role in the country’s economy, which of the following statements is/are correct?
1. Every guild was registered with the central authority of the State and the king was the chief administrative authority on them.
2. The wages, rules of work, standards and prices were fixed by the guild.
3. The guild had judicial powers over its own members.
Select the correct answer using the codes given below:
(a) 1 and 2 only
(b) 3 only
(c) 2 and 3 only
(d) 1, 2 and 3
Ans. (c)
Exp: Guilds were the autonomous socio economic entities and the king was not the chief administrative authority. The guilds regulated the wages, rules of work, standards and Prices etc. The guilds also had some judicial powers even some of them have their own forces and army (called Srenibal).

8. The distribution of powers between the Centre and the States in the Indian Constitution is based on the scheme provided in the

(a) Morley-Minto Reforms, 1909
(b) Montagu-Chelmsford Act, 1919
(c) Government of India Act, 1935
(d) Indian Independence Act, 1947
Ans. (C)

9. Despite having large reserves of coal, why does India import millions of tonnes of coal?
1. It is the policy of India to save its own coal reserves for future, and import it from other countries for the present use.
2. Most of the power plants in India are coal-based and they are not able to get sufficient supplies of coal from within the country.
3. Steel companies need large quantity of coking coal which has to be imported.
Which of the statements given above is/are correct?
(a) 1 only
(b) 2 and 3 only
(c) 1 and 3 only
(d) 1, 2 and 3
Ans. (b)
Exp: Statement 1 is incorrect as import Bill and fiscal deficit of India are rising and in such case a country like India cannot have the policy to keep the reserves of the coal for the future and rely on imports. The coal sector in India is quagmire in the infrastructural bottlenecks for procurement and supply. Inspite of the fact that there are huge resources of Coal in India, the of coal abundant is a big issue. When it comes to coking coal, the quality and quantity produced in India is far from satisfactory and the country’s steel manufacturers have to depend heavily on imported coking coal or coke.
10. A person stood alone in a desert on a dark night and wanted to reach his village which was situated 5 km east of the point where he was standing. He had no instruments to find the direction but he located the polestar. The most convenient way now to reach his village is to walk in the
(a) Direction facing the polestar
(b) Direction opposite to the polestar
(c) Direction keeping the polestar to his left
(d) Direction keeping the polestar to his right
Ans. (c)
Exp: The Pole star always pointed towards the north direction.

11. Recently, there has been a concern over the short supply of a group of elements called “rare earth metals”. Why?
1. China, which is the largest producer of these elements, has imposed some restrictions on their export
2. Other than China, Australia, Canada and Chile, these elements are not found in any country.
3. Rare earth metals are essential for the manufacture of various kinds of electronic items and there is a growing demand for these elements.
Which of the statements given above is/are correct?
(a) 1 only
(b) 2 and 3 only
(c) 1 and 3 only
(d) 1, 2 and 3
Ans. (c)
Exp: Statement 2 is incorrect as the rare earth metals are found in the other countries also. For example Thorioum is also a rare earth metal but found in India. Thus choice 2 is incorrect. In all the choices except choice “C” the statement 2 is mentioned. Thus choice C is correct.

12. Consider the following protected areas:
1. Bandipur
2. Bhitarkanika
3. Manas
4. Sunderbans
Which of the above are declared Tiger Reserves?
(a) 1 and 2 only
(b) 1, 3 and 4 only
(c) 2, 3 and 4 only
(d) 1, 2, 3 and 4
Ans. (b)
Exp: Bhitarkanika in Orissa is famous for crocodiles.

13. Consider the following statements:
1. The duration of the monsoon decreases from southern India to northern India.
2. The amount of annual rainfall in the northern plains of India decreases from east to west.
Which of the statements given above is/are correct?
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
Ans. (c)
Exp: The monsoon wind gradually shed moisture from south to north direction, thus the amount of rainfall decrease from south to north. In western part of North India, the direction of Arravalis is parallel to the direction of monsoon winds thus the rainfall decrease from east to west.
14. Which one of the following is the characteristic climate of the Tropical Savannah Region?
(a) Rainfall throughout the year
(b) Rainfall in winter only
(c) An extremely short dry season
(d) A definite dry and wet season
Ans. (d)
Exp: Savannah Type of Climate is a transition between the Tropical and Dry type of climate. Thus, Choices A and C are incorrect. The average temperature is about 18 degree Celsius and average rainfall from 75 to 100 cms.
15. In which one among the following categories of protected areas in India are local people not allowed to collect and use the biomass?
(a) Biosphere Reserves
(b) National Parks
(c) Wetlands declared under Ramsar Convention
(d) Wildlife Sanctuaries
Ans. (b)
Exp: The core areas of the National Parks are protected
16. Consider the following kinds of organisms:
1. Bat
2. Bee
3. Bird
Which of the above is/are pollinating agent/agents?
(a) 1 and 2 only
(b) 2 only
(c) 1 and 3 only
(d) 1, 2 and 3
Ans. (d)
Exp: All the three are pollinating agents.
17. Which one of the following groups of animals belongs to the category of endangered species?
(a) Great Indian Bustard, Musk Deer, Red Panda and Asiatic Wild Ass
(b) Kashmir Stag, Cheetal, Blue Bull and Great Indian Bustard
(c) Snow Leopard, Swamp Deer, Rhesus Monkey and Saras (Crane)
(d) Lion-tailed Macaque, Blue Bull, Hanuman Langur and Cheetal
Ans. (a)
18. Consider the following statements:
If there were no phenomenon of capillarity
1. It would be difficult to use a kerosene lamp
2. One would not be able to use a straw to consume a soft drink
3. The blotting paper would fail to function
4. The big trees that we see around would not have grown on the Earth
Which of the statements given above are correct?
(a) 1, 2 and 3 only
(b) 1, 3 and 4 only
(c) 2 and 4 only
(d) 1, 2, 3 and 4
Ans. b
Exp: Capillary action, or capillarity, is the ability of a liquid to flow in narrow spaces without the assistance of, and in opposition to external forces like gravity. In case of straw, the assistance force is applied through mouth.
19. The Millennium Ecosystem Assessment describes the following major categories of ecosystem services—provisioning, supporting, regulating, preserving and cultural. Which one of the following is supporting service?
(a) Production of food and water
(b) Control of climate and disease
(c) Nutrient cycling and crop pollination
(d) Maintenance of diversity
Ans. (c)
Exp: Nutrient cycling and crop pollination are the Supporting service described by Millennium Ecosystem Assessment
20. What is the difference between the antelopes Oryx and Chiru?
(a) Oryx is adapted to live in hot and arid areas whereas Chiru is adapted to live in steppes and semi-desert areas of cold high mountains
(b) Oryx is poached for its antlers whereas Chiru is poached for its musk
(c) Oryx exists in western India only whereas Chiru exists in north-east India only
(d) None of the statements (a), (b) and (c) given above is correct
Ans. (a)
Exp: All Oryx species prefer near-desert conditions and can survive without water for long periods. Chiru is endemic to Tibetan Plateau. They prefer flat, open, terrain, with sparse vegetation cover.

21. Which of the following can be threats to the biodiversity of a geographical area?
1. Global warming
2. Fragmentation of habitat
3. Invasion of alien species
4. Promotion of vegetarianism
Select the correct answer using the codes given below:
(a) 1, 2 and 3 only
(b) 2 and 3 only
(c) 1 and 4 only
(d) 1, 2, 3 and 4
Ans. (a)
Exp: Global warming is a threat to biodiversity, the example is Coral reefs. Fragmentation of habitat has also posed a threat to animals like tiger etc. Invasion of alien species can also be harmful for the biodiversity. Promotion of vegetarianism would not be a threat for the biodiversity.
22. Consider the following:
1. Black-necked crane
2. Cheetah
3. Flying squirrel
4. Snow leopard
Which of the above are naturally found in India?
(a) 1, 2 and 3 only
(b) 1, 3 and 4 only
(c) 2 and 4 only
(d) 1, 2, 3 and 4
Ans. (B)

23. Consider the following agricultural practices:
1. Contour bunding
2. Relay cropping
3. Zero tillage
In the context of global climate change, which of the above helps/help in carbon sequestration/storage in the soil?
(a) 1 and 2 only
(b) 3 only
(c) 1, 2 and 3
(d) None of them
Ans. (b)

24. What would happen if phytoplankton of an ocean is completely destroyed for some reason?
1. The ocean as a carbon sink would be adversely affected.
2. The food chains in the ocean would be adversely affected.
3. The density of ocean water would drastically decrease.
Select the correct answer using the codes given below:
(a) 1 and 2 only
(b) 2 only
(c) 3 only
(d) 1, 2 and 3
Ans. (a)
Exp: Phytoplanktons create organic compounds from the atmospheric carbon dioxide. Thus they act as carbon sink. They are the source of food for aquatic life. Thus statement 1 and 2 are correct. The phytoplanktons are not related to the density of water
25. Vultures which used to be very common in Indian countryside some years ago are rarely seen nowadays. This is attributed to
(a) The destruction of their nesting sites by new invasive species
(b) A drug used by cattle owners for treating their diseased cattle
(c) Scarcity of food available to them
(d) a widespread, persistent and fatal disease among them
Ans. (b)
Exp: Diclofenac used by cattle owners for treating diseased cattle destroys the digestive system of vultures.

26. In the areas covered under the Panchayat (Extension to the Scheduled Areas) Act, 1996, what is the role/power of Gram Sabha?
1. Gram Sabha has the power to prevent alienation of land in the Scheduled Areas.
2. Gram Sabha has the ownership of minor forest produce.
3. Recommendation of Gram Sabha is required for granting prospecting license or mining lease for any mineral in the Scheduled Areas.
Which of the statement given above is/are correct?
(a) 1 only
(b) 1 and 2 only
(c) 2 and 3 only
(d) 1, 2 and 3
Ans. (b)
Exp: Statement 3 is incorrect as the right Gram Sabha can recommend for granting license or mining lease in the case of “Minor” minerals only and not “all” minerals.
27. In the Parliament of India, the purpose of an adjournment motion is
(a) To allow a discussion on a definite matter of urgent public importance
(b) To let opposition members collect information from the ministers
(c) To allow a reduction of specific amount in demand for grant
(d) To postpone the proceedings to check the inappropriate or violent behaviour on the part of some members.
Ans. (a)
28. How does National Biodiversity Authority (NBA) help in protecting the Indian agriculture?
1. NBA checks the biopiracy and protects the indigenous and traditional genetic resources.
2. NBA directly monitors and supervises the scientific research on genetic modification of crop plants.
3. Application for Intellectual Property Rights related to genetic/biological resources cannot be made without the approval of NBA.
Which of the statements given above is/are correct?
(a) 1 only
(b) 2 and 3 only
(c) 1 and 3 only
(d) 1, 2 and 3
Answer (c)
Exp: NBA does not moniter the scientific research
29. The National Green Tribunal Act, 2010 was enacted in consonance with which of the following provisions of the Constitution of India?
1. Right to healthy environment, construed as a part of Right to life under Article 21
2. Provision of grants for raising the level of administration in the Scheduled Areas for the welfare of Scheduled Tribes under Article 275 (1)
3. Powers and functions of Gram Sabha as mentioned under Article 243(A)
Select the correct answer using the codes given below:
(a) 1 only
(b) 2 and 3 only
(c) 1 and 3 only
(d) 1,2 and 3
Ans. (a)
Exp: Green Tribunal Act is related to environment protection, which is an inferred right under Article 21.
30. If National Water Mission is properly and completely implemented, how will it impact the country?
1. Part of the water needs of urban areas will be met through recycling of waste-water.
2. The water requirements of coastal cities with inadequate alternative sources of water will be met by adopting appropriate technologies that allow for the use of ocean water.
3. All the rivers of Himalayan origin will be linked to the rivers of peninsular India.
4. The expenses incurred by farmers for digging bore-wells and for installing motors and pump-sets to draw ground water will be completely reimbursed by the Government.
Select the correct answer using the codes given below:
(a) 1 only
(b) 1 and 2 only
(c) 3 and 4 only
(d) 1,2,3 and 4
Ans. (B)
Exp: Refer Chapter 2 of the following link:
http://india.gov.in/allimpfrms/alldocs/15658.pdf

31. Consider the following provisions under the Directive Principles of State Policy as enshrined in the Constitution of India:
1. Securing for citizens of India a uniform civil code
2. Organizing village Panchayats
3. Promoting cottage industries in rural areas
4. Securing for all the workers reasonable leisure and cultural opportunities
Which of the above are the Gandhian Principles that are reflected in the Directive Principles of State Policy?
(a) 1 , 2 and 4 only
(b) 2 and 3 only
(c) 1,3 and 4 only
(d) 1, 2, 3 and 4
Ans. (b)
Exp: Directive Principles are classified under the following categories: Gandhian, economic and socialistic, political and administrative, justice and legal, environmental, protection of monuments and peace and security.
Statement 1 comes under the category of Justice and Legal
Statement 4 comes under Economic and Socialistic. Statements 2 and 3 belong to Gandhian Principles
32. Consider the following statements:
1. Union Territories are not represented in the Rajya Sabha.
2. It is within the purview of the Chief Election Commissioner to adjudicate the election disputes.
3. According to the Constitution of India, the Parliament consists of the Lok Sabha and the Rajya Sabha only.
Which of the statements given above is/are correct?
(a) 1 only
(b) 2 and 3
(c) 1 and 3
(d) None
Ans. (d)
Exp: The maximum strength of the Rajya Sabha is 250 out of which 12 members are nominated by the President and 238 are representatives of the States and of the Union territories.
33. With reference to consumers’ rights/privileges under the provisions of law in India, which of the following statements is/are correct?
1. Consumers are empowered to take samples for food testing.
2. When a consumer files a complaint in any consumer forum, no fee is required to be paid.
3. In case of death of a consumer, his/her legal heir can file a complaint in the consumer forum on his/her behalf.
Select the correct answer using the codes given below:
(a) 1 only
(b) 2 and 3 only
(c) 1 and 3 only
(d) 1, 2 and 3
Ans. c
Exp: Consumers are empowered to collect the samples, thus Statement 1 is correct. Statement 2 is incorrect as there is fees prescribed by the Central Government.
34. Regarding the office of the Lok Sabha Speaker, consider the following statements:
1. He/she holds the office during the pleasure of the President.
2. He/she need not be a member of the House at the time of his/her election but has to become a member of the House within six months from the date of his/her election.
3. If he/she intends to resign, the letter of his/her resignation has to be addressed to the Deputy Speaker.
Which of the statements given above is/are correct?
(a) 1 and 2 only
(b) 3 only
(c) 1, 2 and 3
(d) None
Ans. (b)
Exp: Speaker of Lok Sabha is elected by the members of the House and holds the office till the members have confidence in him. Since he cannot be removed by the President thus statement 1 is incorrect.
35. Which of the following are included in the original jurisdiction of the Supreme Court?
1. A dispute between the Government of India and one or more States
2. A dispute regarding elections to either House of the Parliament or that of Legislature of a State
3. A dispute between the Government of India and a Union Territory
4. A dispute between two or more states
Select the correct answer using the codes given below:
(a) 1 and 2
(b) 2 and 3
(c) 1 and 4
(d) 3 and 4
Ans. (c)
Exp: The court has exclusive original jurisdiction over any dispute between the Government of India and one or more States or between the Government of India and any State or States on one side and one or more States on the other or between two or more States, if and insofar as the dispute involves any question (whether of law or of fact) on which the existence or extent of a legal right depends. In addition, Article 32 of the Constitution grants an extensive original jurisdiction to the Supreme Court in regard to enforcement of Fundamental Rights.
36. Consider the following kinds of organisms:
1. Bacteria
2. Fungi
3. Flowering plants
Exp: Some species of which of the above kinds of organisms are employed as biopesticides?
(a) 1 only
(b) 2 and 3 only
(c) 1 and 3 only
(d) 1, 2 and 3
Ans. (d)
37. Biomass gasification is considered to be one of the sustainable solutions to the power crisis in India. In this context, which of the following statement is/are correct?
1. Coconut shells, groundnut shells and rice husk can be used in biomass gasification.
2. The combustible gases generated from biomass gasification consist of hydrogen and carbon dioxide only.
3. The combustible gases generated from biomass gasification can be used for direct heat generation but not in internal combustion engines.
Select the correct answer using the codes given below:
(a) 1 only
(b) 2 and 3 only
(c) 1 and 3 only
(d) 1, 2 and 3
Ans. (a)
Exp: The combustible gases generated from biomass consist of other gases also apart from hydrogen and carbon dioxide like Methane thus statement 2 is incorrect.
The combustible gases generated from biomass can be used for internal combustion engines, thus statement 3 is incorrect
38. What is the role of ultraviolet (UV) radiation in the water purification systems?
1. It inactivates/kills the harmful microorganisms in water.
2. It removes all the undesirable odours from water.
3. It quickens the sedimentation of solid particles, removes turbidity and improves the clarity of water.
Which of the statements given above is/are correct?
(a) 1 only
(b) 2 and 3 only
(c) 1 and 3 only
(d) 1, 2 and 3
Ans. (a)
Exp: The UV radiations, effect the reproduction of the microorganisms, thus check their further multiplication. Thus only choice 1 is correct.
39. Graphene is frequently in news recently. What is its importance?
1. It is a two-dimensional material and has good electrical conductivity.
2. It is one of the thinnest but strongest materials tested so far.
3. It is entirely made of silicon and has high optical transparency.
4. It can be used as ‘conducting electrodes’ required for touch screens, LCDs and organic LEDs
Which of the statements given above are correct?
(a) 1 and 2 only
(b) 3 and 4 only
(c) 1, 2 and 4 only
(d) 1, 2, 3 and 4
Ans. (c)
Exp: Graphene is an allotrope of Carbon thus statement 3 is incorrect. It has great potential for touch screen, LCDs and LED.
40. Lead, ingested or inhaled, is a health hazard. After the addition of lead to petrol has been banned, what still are the sources of lead poisoning?
1. Smelting units
2. Pens and pencils
3. Paints
4. Hair oils and cosmetics
Select the correct answer using the codes given below:
(a) 1, 2 and 3 only
(b) 1 and 3 only
(c) 2 and 4 only
(d) 1, 2, 3 and 4
Ans. (b)
Exp: This question can be easily solved using elimination techniques. It’s a fact that Pen and Pencil contain graphite and not Lead, thus if we eliminate statement 2 we are left with just 1 choice i.e. Choice B.

41. With reference to ‘stem cells’, frequently in the news, which of the following statements is/are correct?
1. Stem cells can be derived from mammals only.
2. Stem cells can be used for screening new drugs.
3. Stem cells can be used for medical therapies.
Select the correct answer using the codes given below:
(a) 1 and 2 only
(b) 2 and 3 only
(c) 3 only
(d) 1, 2 and 3
Ans. (b)
Exp: Stem cells can be derived from other organism as well apart from mammals. Stem cells are used in screening of new drug as well as for medical therapies.

42. Consider the following statements:
Chlorofluorocarbons, known as ozone-depleting substances, are used
1. in the production of plastic foams
2. in the production of tubeless tyres
3. in cleaning certain electronic components
4. as pressurizing agents in aerosol cans
Which of the statements given above is/are correct?
(a) 1, 2 and 3 only
(b) 4 only
(c) 1, 3 and 4 only
(d) 1, 2, 3 and 4
Ans. (C)

43. A team of scientists at Brookhaven National Laboratory including those from India created the heaviest anti-matter (anti-helium nucleus). What is/are the implication/implications of the creation of anti-matter?
1. It will make mineral prospecting and oil exploration easier and cheaper.
2. It will help probe the possibility of the existence of stars and galaxies made of anti-matter.
3. It will help understand the evolution of the universe.
Select the correct answer using the codes given below:
(a) 1 only
(b) 2 and 3 only
(c) 3 only
(d) 1, 2 and 3
Ans. (b)

Exp: To every particle that has a non-zero value of some quantity such as electric charge, it is possible to create another particle with the opposite value – this is the antiparticle of the original one. Corresponding to most kinds of particle, there is an associated antiparticle with the same mass and opposite charge. Ordinary nuclei of helium atoms consist of two protons and two neutrons. Called alpha particles when emitted in radioactive decays, they were found in this form by Ernest Rutherford well over a century ago. The nucleus of antihelium-4 (the anti-alpha) contains two antiprotons bound with two antineutrons.
Implications: Probe into possibility of the existence of Stars and galaxies made up of anti-matter and evolution of the universe.

44. Which of the following is/are cited by the scientists as evidence/evidences for the continued expansion of universe?
1. Detection of microwaves in space
2. Observation of redshift phenomenon in space
3. Movement of asteroids in space
4. Occurrence of supernova explosions in space
Select the correct answer using the codes given below:
(a) 1 and 2
(b) 2 only
(c) 1, 3 and 4
(d) None of the above can be cited as evidence
Ans. (a)

Exp: Red Shift is linked with Doppler Effect. Red shift happens when light seen coming from an object that is moving away is proportionally increased in wavelength, or shifted to the red end of the spectrum.
The microwave radiation and the red shift are together regarded as the best available evidence for the Big Bang theory of expansion of Universe.

45. Electrically charged particles from space travelling at speeds of several hundred km/sec can severely harm living beings if they reach the surface of the Earth. What prevents them from reaching the surface of the Earth?
(a) The Earth’s magnetic field diverts them towards its poles
(b) Ozone layer around the Earth reflects them back to outer space
(c) Moisture in the upper layers of atmosphere prevents them from reaching the surface of the Earth
(d) None of the statements (a), (b) and (c) given above is correct
Ans. (a)
Exp: The Earth’s magnetic field channels the charged particles towards the space towards the Poles. The best example of this is Northern Lights or auroras .

46. With reference to the scientific progress of ancient India, which of the statements given below are correct?
1. Different kinds of specialized surgical instruments were in common use by 1st century AD.
2. Transplant of internal organs in the human body had begun by the beginning of 3rd century AD.
3. The concept of sine of an angle was known in 5th century AD.
4. The concept of cyclic quadrilaterals was known in 7th century AD.
Select the correct answer using the codes given below:
(a) 1 and 2 only
(b) 3 and 4 only
(c) 1, 3 and 4 only
(d) 1, 2, 3 and 4
Ans. (c)
Exp: Statement 2 is incorret as, first successful Internal organ transplant was done in 1954 in USA.

47. With reference to the history of ancient India, which of the following was/were common to both Buddhism and Jainism?
1. Avoidance of extremities of penance and enjoyment
2. Indifference to the authority of the Vedas
3. Denial of efficacy of rituals
Select the correct answer using the codes given below:
(a) 1 only
(b) 2 and 3 only
(c) 1 and 3 only
(d) 1, 2 and 3
Ans. (b)
Exp: Jainism believes in extremities of penances. Thus statement 1 is incorrect. Both of the sect were against the authority of the Vedas and rituals.

48. Which of the following can be said to be essentially the parts of “Inclusive Governance’?
1. Permitting the Non-Banking Financial Companies to do banking
2. Establishing effective District Planning Committees in all the districts
3. Increasing the government spending on public health
4. Strengthening the Mid-day Meal Scheme
Select the correct answer using the codes given below:
(a) 1 and 2 only
(b) 3 and 4 only
(c) 2, 3 and 4 only
(d) 1, 2, 3 and 4
Ans. (c)
Exp: Inclusive Governance talks about the productive employment and increasing the productivity of the Human Resource in a participative and decentralized manner. All the four choices are correct.

49. The Nagara, the Dravida and the Vesara are the
(a) Three main racial groups of the Indian subcontinent
(b) Three main linguistic divisions into which the language of India can be classified
(c) Three main styles of Indian temple architecture
(d) Three main musical Gharanas prevalent in India
Ans. (c)
Exp: All the three are the types if temple architectures
Nagara was prevalent in North India
Versa was prevalent in Deccan
Dravida was prevalent in South India..

50. The Congress ministries resigned in the seven provinces in 1939, because
(a) The Congress could not form ministries in the other four provinces
(b) Emergence of a ‘left wing’ in the Congress made the working of the ministries impossible
(c) There were widespread communal disturbances in their provinces
(d) None of the statements (a), (b) and (c) given above is correct
Ans. (d)
Exp: The Congress Ministries resigned in 1939 because the British Government in 2nd World War declared India to be at war against the Axis powers without even discussing it with Congress or any other Indian Political party.

51. With reference to National Rural Health Mission, which of the following are the jobs of ‘ASHA’, a trained community health worker?
1. Accompanying women to the health facility for antenatal care checkup
2. Using pregnancy test kits for early detection of pregnancy
3. Providing information on nutrition and immunization
4. Conducting the delivery of baby
Select the correct answer using the codes given below:
(a) 1, 2 and 3 only
(b) 2 and 4 only
(c) 1 and 3 only
(d) 1, 2, 3 and 4
Ans. (a)
Exp: ASHA i.e. the community health workers do not conduct the delivery of baby.
52. Which of the following is/are the principal feature(s) of the Government of India Act, 1919?
1. Introduction of diarchy in the executive government of the provinces
2. Introduction of separate communal electorates for Muslims
3. Devolution of legislative authority by the centre to the provinces
Select the correct answer using the codes given below:
(a) 1 only
(b) 2 and 3 only
(c) 1 and 3 only
(d) 1, 2 and 3
Ans. (c)
Exp: Dyarchy was introduced by the Act of 1919. The separate electorates for Muslims were introduced by the Act of 1909.
53. During Indian freedom struggle, the National Social Conference was formed. What was the reason for its formation?
(a) Different social reform groups or organizations of Bengal region united to form a single body to discuss the issues of larger interest and to prepare appropriate petitions/representations to the government
(b) Indian National Congress did not want to include social reforms in its deliberations and decided to form a separate body for such a purpose
(c) Behramji Malabari and M.G. Ranade decided to bring together all the social reform groups of the country under one organization
(d) None of the statements (a), (b) and (c) given above is correct in this context
Ans. (B)
54. Which of the following parties were established by Dr. B.R. Ambedkar?
1. The Peasants and Workers Party of India
2. All India Scheduled Castes Federation
3. The Independent Labour Party
Select the correct answer using the codes given below:
(a) 1 and 2 only
(b) 2 and 3 only
(c) 1 and 3 only
(d) 1, 2 and 3
Ans. (b)
Exp: Peasants and Worker Party was a pro leftist party formed by leftist leaders like Kazi Nazrul Islam, Hemanta Kumar Sarkar, Qutubuddin Ahmad and Shamsuddin Hussain.
55. Which of the following special powers have been conferred on the Rajya Sabha by the Constitution of India?
(a) To change the existing territory of a State and to change the name of a State
(b) To pass a resolution empowering the Parliament to make laws in the State List and to create one or more All India Services
(c) To amend the election procedure of the President and to determine the pension of the President after his/her retirement
(d) To determine the functions of the Election Commission and to determine the number of Election Commissioners
Ans. (b)
Exp: Under Article 249 of Indian Constitution Parliament has power to legislate with respect to a matter in the State List in the national interest if the Rajya Sabha has declared by resolution supported by not less than two thirds of the members present and voting that it is necessary or expedient in national interest that Parliament should make laws with respect to any matter enumerated in the State List specified in the resolution, it shall be lawful for Parliament to make laws for the whole or any part of the territory of India with respect to that matter while the resolution remains in force
56. How does the National Rural Livelihood Mission seek to improve livelihood options of rural poor?
1. By setting up a large number of new manufacturing industries and agribusiness centres in rural areas
2. By strengthening ‘self-help groups’ and providing skill development
3. By supplying seeds, fertilizers, diesel pump-sets and micro-irrigation equipment free of cost to farmers
Select the correct answer using the codes given below:
(a) 1 and 2 only
(b) 2 only
(c) 1 and 3 only
(d) 1, 2 and 3
Ans. (b)
Exp: NRLM’s has main objectives like provided Skill Development Training and financial inclusion with main focus on Self Help Groups. Thus the statements 2 and 3 are incorrect in this context
57. The Multi-dimensional Poverty Index developed by Oxford Poverty and Human Development Initiative with UNDP support covers which of the following?
1. Deprivation of education, health, assets and services at household level
2. Purchasing power parity at national level
3. Extent of budget deficit and GDP growth rate at national level
Select the correct answer using the codes given below:
(a) 1 only
(b) 2 and 3 only
(c) 1 and 3 only
(d) 1, 2 and 3
Ans. (a)
Exp: The three dimensions of poverty covered by Multidimensional Poverty Index are:
1. Health
2. Education
3. Living Standard (services at household levels)
58. Which of the following is/are among the noticeable features of the recommendations of the Thirteenth Finance Commission?
1. A design for the Goods and Services Tax, and a compensation package linked to adherence to the proposed design
2. A design for the creation of lakhs of jobs in the next ten years in consonance with India’s demographic dividend
3. Devolution of a specified share of central taxes to local bodies as grants
Select the correct answer using the codes given below:
(a) 1 only
(b) 2 and 3 only
(c) 1 and 3 only
(d) 1, 2 and 3
Ans. (c)
59. What is/are recent policy initiative(s) of Government of India to promote the growth of manufacturing sector?
1. Setting up of National Investment and Manufacturing Zones
2. Providing the benefit of ‘single window clearance’
3. Establishing the Technology Acquisition and Development Fund
Select the correct answer using the codes given below:
(a) 1 only
(b) 2 and 3 only
(c) 1 and 3 only
(d) 1, 2 and 3
Ans. (d)
60. Which of the following are the methods of Parliamentary control over public finance in India?
1.Placing Annual Financial Statement before the Parliament
2.Withdrawal of moneys from Consolidated Fund of India only after passing the Appropriation Bill
3.Provisions of supplementary grants and vote-on-account
4.A periodic or at least a mid-year review of programme of the Government against macroeconomic forecasts and expenditure by a Parliamentary Budget Office
5.Introduction Finance Bill in the Parliament
Select the correct answer using the codes given below:
(a) 1, 2, 3 and 5 only
(b) 1, 2 and 4 only
(c) 3, 4 and 5 only
(d) 1, 2, 3, 4 and 5
Ans. (a)
Exp: The control through Parliamentary Budget office is not a practice in India

61. Mahatma Gandhi undertook fast unto death in 1932, mainly because
(a) Round Table Conference failed to satisfy Indian political aspirations
(b) Congress and Muslim League had differences of opinion
(c) Ramsay Macdonald announced the Communal Award
(d) None of the statement (a), (b) and (c) given above is correct in this context
Ans. (c)
Exp: In Communal Awards, awarded by Ramsay MacDonald the separate electorates were given to Depressed Classes. Gandhi took fast unto death in 1932 against this.
62. With reference to Ryotwari Settlement, consider the following statements:
1. The rent was paid directly by the peasants to the Government
2. The Government gave Pattas to the Ryots
3. The lands were surveyed and assessed before being taxed.
Which of the statements given above is/are correct?
(a) 1 only
(b) 1 and 2 only
(c) 1, 2 and 3
(d) None
Ans. (c)
Exp: In Ryotwari Settlement, the rent was directly paid by the cultivators to the Government. The registered agreements called Pattas were given to the Ryots to recognize their ownership rights. In this system the British Government use to conduct survey also.

63. Consider the following specific stages of demographic transition associated with economic development:
1. Low birth rate with low death rate
2. High birth rate with high death rate
3. High birth rate with low death rate
Select the correct order of the above stages using the codes given below:
(a) 1, 2, 3
(b) 2, 1, 3
(c) 2, 3, 1
(d) 3, 2, 1
Ans. (c)
Exp: The correct order is:
1. High Birth and High Death rate (example pre independence era)
2. High Birth rate and Low Death Rate (the present situation in India especially in Northern parts)
3. Low Birth rate and low death rates (The condition in the developed countries like US etc)
64. In India, in the overall Index of Industrial Production, the Indices of Eight Core Industries have a combined weight of 37.90%. Which of the following are among those Eight Core Industries?
1. Cement 2. Fertilizers
3. Natural gas 4. Refinery products
5. Textiles
Select the correct answer using the codes given below:
(a) 1 and 5 only
(b) 2, 3 and 4 only
(c) 1, 2, 3, 4 and 5 only
Ans. (c)
Exp: The eight core industries are:
Coal, Crude Oil, Natural Gas, Petroleum Refinery Products, Fertilizers, Steel, Cement and Electricity

65. Which of the following provisions of the Constitution of India have a bearing on Education?
1. Directive Principles of State Policy
2. Rural and Urban Local Bodies
3. Fifth Schedule
4. Sixth Schedule
5. Seventh Schedule
Select the correct answer using the codes given below:
(a)1 and 2 only
(b) 3, 4 and 5 only
(c)1, 2 and 5 only
(d) 1, 2, 3 4 and 5
Ans. (d)
Exp: Directive Principles have a bearing on Education. Urban and Local bodies help in the implementation of the Schemes and Programs related to the government. In Seventh Schedule the Subjects under state, centre and concurrent List are mentioned. Education comes under the concurrent list, thus it’s clear that Centre and State Government can make provisions and schemes to promote education.
66. Government of India encourages the cultivation of ‘sea buckhorn’. What is the importance of this plant?
1. It helps in controlling soil erosion and in preventing desertification
2. It is a rich source of biodiesel
3. It has nutritional value and is well-adapted to live in cold areas of high altitudes.
4. Its timber is of great commercial value.
Which of the statements given above is/are correct?
(a)1 only
(b) 2, 3 and 4 only
(c)1 and 3 only
(d) 1, 2, 3 and 4
Ans: (c)
67. Which of the following is the chief characteristic of ‘mixed farming’?
(a) Cultivation of both cash crops and food crops
(b) Cultivation of two or more crops in the same field
(c) Rearing of animals and cultivation of crops together
(d) None of the above
Ans. (c)
Exp: Mixed farming is different from mixed cropping. In mixed farming various agricultural practices like farming, fisheries, animal husbandry etc are performed together.
68. A particular State in India has the following characteristics:
1. It is located on the same latitude which passes through northern Rajasthan.
2. It has over 80% of its area under forest cover.
3. Over 12% of forest cover constitutes protected Area Network in this State.
Which one among the following States has all the above characteristics?
(a) Arunachal Pradesh
(b) Assam
(c) Himachal Pradesh
(d) Uttarakhand
Ans. (a)
Exp: Arunachal Pradesh has over 80% of its area under forest.
69. Consider the following crops of India:
1. Cowpea
2. Green gram
3. Pigeon pea
Which of the statements is/are used as pulse, fodder and green manure?
(a) 1 and 2 only
(b) 2 only
(c) 1 and 3 only
(d) 1, 2 and 3
Ans. (A)

70. Consider the following factors:
1. Rotation of the Earth
2. Air pressure and wind
3. Density of ocean water
4. Revolution of the Earth
Which of the above factors influence the ocean currents?
(a)1 and 2 only
(b)1, 2 and 3
(b)1 and 4 only
(d) 2, 3 and 4
Ans. (b)
Exp: The factors responsible are:
1. Rotation
2. Air pressure and wind
3. Density of ocean water (Mentioned in old NCERT book)

71. With reference to the wetlands of India, consider the following statements:
1. The country’s total geographical area under the category of wetlands is recorded more in Gujarat as compared to other States.
2. In India, the total geographical area of coastal wetlands is larger than that of inland wetlands.
Which of the statements given above is/are correct?
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
Ans. (A)

72. Consider the following crops of India?
1. Groundnut
2. Sesamum
3. Pearl millet
Which of the statements given above is/are predominantly rainfed crop/crops?
(a) 1 and 2 only
(b) 2 and 3 only
(c) 3 only
(d) 1, 2, and 3
Ans. (d)

73. When you travel in Himalayas, you will see the following:
1. Deep gorges
2. U-tern river courses
3. Parallel mountain ranges
4. Steep gradients causing land-sliding
Which of the above can be said to be the evidences for Himalayas being young fold mountains?
(a) 1 and 2 only
(b) 1, 2 and 4 only
(c) 3 and 4 only
(d) 1, 2, 3 and 4
Ans. (d)

74. Normally, the temperature decreases with the increase in height from the Earth’s surface, because
1. The atmosphere can be heated upwards only from the Earth’s surface
2. There is more moisture in the upper atmosphere
3. The air is less dense in the upper atmosphere
Select the correct answer using the codes given below:
(a) 1 only
(b) 2 and 3 only
(c) 1 and 3 only
(d) 1, 2 and 3
Ans. (c)
Exp: The atmosphere gets heated because of the isolation from the earth. As one move away from the earths surface the temperature decreases. Since the earth is the source of heat for the atmosphere so as one moves away from the source of heat the temperature decrease. The air density also effects the temprature.
75. The acidification of oceans is increasing. Why is this phenomenon a cause of concern?
1. The growth and survival of calcareous phytoplankton will be adversely affected.
2. The growth and survival of coral reefs will be adversely affected.
3. The survival of some animals that have phytoplanktonic larvae will be adversely affected.
4. The cloud seeding and formation of clouds will be adversely affected.
Which of the statements given above is/are correct?
(a) 1, 2 and 3 only
(b) 2 only
(c) 1 and 3 only
(d) 1, 2, 3 and 4
Ans. (A)
Exp: The acidic character of the ocean would react with calcareous phytoplankton’s to produce salts. The same is true for coral reefs as well which also contain the calcium. Statement 3 is also true as larvae of phytoplanktons are sensitive to the pH of the water of the water body. The indirect impact could be contributing to global warming by decreasing the Earth’s albedo via their effects on oceanic cloud cover.
76. In India, other than ensuring that public funds are used efficiently and for intended purpose, what is the importance of the office of the Comptroller and Auditor General (CAG)?
1. CAG exercises exchequer control on behalf of the Parliament when the President of India declares national emergency/financial emergency.
2. CAG reports on the execution of projects or programmes by the ministries are discussed by the Public Accounts Committee.
3. Information from CAG reports can be used by investigating agencies to press charges against those who have violated the law while managing public finances.
4. While dealing with the audit and accounting of government companies, CAG has certain judicial powers for prosecuting those who violate the law.
Which of the statements given above is/are correct?
(a) 1, 3 and 4 only (b) 2 only
(c) 2 and 3 only (d) 1, 2, 3 and 4
Ans. (c)
Exp: The function of CAG is to act as the watch dog of Public Exchequer. It does not have any Judicial or implementation functions. Thus 1 and 4 are incorrect.
77. The endeavour of ‘Janani Suraksha Yojana’ Programme is:
1. to promote institutional deliveries
2. to provide monetary assistance to the mother to meet the cost of delivery
3. to provide for wage loss due to pregnancy and confinement
Which of the statements given above is/are correct?
(a) 1 and 2 only
(b) 2 only
(c) 3 only
(d) 1, 2, and 3
Ans. (a)
Exp: Janani Suraksha Yojna is to promote institutional deliveries and to meet the cost of delivery. It has no provision to incur the wage loss. Thus statement 3 is incorrect.
78. The Prime Minister of India, at the time of his/her appointment:
(a) Need not necessarily be a member of one of the Houses of the Parliament but must become a member of one of the Houses within six months
(b) Need not necessarily be a member of one of the Houses of the Parliament but must become a member of the Lok Sabha within six months
(c) Must be a member of one of the Houses of the Parliament
(d) Must be a member of the Lok Sabha
Ans. (a)
Exp: According to Article 84 of Indian Constitution. A Prime Minister must be:
1. A citizen of India.
2. Should be a member of the Lok Sabha or Rajya Sabha. If a person elected prime minister is neither a member of the Lok Sabha nor Rajya Sabha, then he must become a member of the Lok Sabha or Rajya Sabha within six months.
3. Of above 25 years of age (in the case of a seat in the Lok Sabha) or above 30 years of age (in the case of a seat in the Rajya Sabha).
79. With reference to the Delimitation Commission, consider the following statements:
1. The orders of the Delimitation Commission cannot be challenged in a Court of Law.
2. When the orders of the Delimitation Commission are laid before the Lok Sabha or State Legislative Assembly, they cannot effect any modifications in the orders.
Which of the statements given above is/are correct?
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
Ans. (c)
Exp: Objections to delimitation of constituencies could only be entertained by the Delimitation Commission only before the date specified by the commission for the purpose. Once the commission’s decision is published in the Gazette of India and in the official gazettes of the states concerned, these matters could no longer be reagitated in a court of law,
80. Consider the following:
1. Hotels and restaurants
2. Motor transport undertakings
3. Newspaper establishments
4. Private medical institutions
The employees of which
(a) 1, 2 and 3 only (b) 2 only
(c) 1 and 3 only (d) 1, 2, 3 and 4
Ans. (d)
Exp: Earlier Private Medical institutions were not covered under ESI. But from 2nd May 2012 onwards this category is also included.

81. According to the Constitution of India, it is the duty of the President of India to cause to be laid before the Parliament which of the following?
1. The Recommendations of the Union Finance Commission
2. The Report of the Public Accounts Committee
3. The Report of the Comptroller and Auditor General
4. The Report of the National Commission for Scheduled Castes
Select the correct answer using the codes given below:
(a) 1 only
(b) 2 and 4 only
(c) 1, 3 and 4 only
(d) 1, 2, 3 and 4
Ans. (c)
Exp: The report of the Public Accounts Committee is presented by the Chairman to the Lok Sabha.
82. A deadlock between the Lok Sabha and the Rajya Sabha calls for a joing sitting of the Parliament during the passage of
1. Ordinary Legislation
2. Money Bill
3. Constitution Amendment Bill
Select the correct answer using the codes given below:
(a) 1 only
(b) 2 and 3 only
(c) 1 and 3 only
(d) 1, 2 and 3
Ans. (a)
Exp: There is provision of Joint sitting of two houses in case of deadlock for the Ordinary Bills. In case of Money Bills, the mandate of Lok Sabha prevails. While in case of Constitutional Amendment Bill each house has to pass it separately.
83. How do District Rural Development Agencies (DRDAs) help in the reduction of rural poverty in India?
1. DRDAs act as Pancyayati Raj Institutions in certain specified backward regions of the country.
2. DRDAs undertake area-specific scientific study of the causes of poverty and malnutrition and prepare detailed remedial measures.
3. DRDAs secure inter-sectoral and inter-departmental coordination and cooperation for effective implementation of anti-poverty programmes.
4. DRDAs watch over and ensure effective utilization of the funds intended for anti-poverty programmes.
Which of the statements given above is/are correct?
(a) 1, 2 and 3 only
(b) 3 and 4
(c) 4 only
(d) 1, 2, 3 and 4
Ans. (b)
Exp: DRDA cannot act as PRI thus choice 1 is incorrect.
84. Which of the following is/are among the Fundamental Duties of citizens laid down in the Indian Constitution?
1. To preserve the rich heritage of our composite culture
2. To protect the weaker sections from social injustice
3. To develop the scientific temper and spirit of inquiry
4. To strive towards excellence in all spheres of individual and collective activity
Select the correct answer using the codes given below:
(a) 1 and 2 only
(b) 2 only
(c) 1, 3 and 4 only
(d) 1, 2, 3 and 4
Ans. (c)
Exp: Under Article 51 (A) of Part IV A of the constitution of India, the 11 fundamental duties are clearly mentioned.
85. What is the provision to safeguard the autonomy of the Supreme Court of India?
1. While appointing the Supreme Court Judges, the President of India has to consult the Chief Justice of India.
2. The Supreme Court Judges can be removed by the Chief Justice of India only.
3. The salaries of the Judges are charged on the Consolidated Fund of India to which the legislature does not have to vote.
4. All appointments of officers and staffs of the Supreme Court of India are made by the Government only after consulting the Chief Justice of India.
Which of the statements given above is/are correct?
(a) 1 and 3 only
(b) 3 and 4 only
(c) 4 only
(d) 1, 2, 3 and 4
Ans. (a)
Exp: Choice 2 is incorrect because the Judges of Supreme Court could be removed only through impeachment. Choice 4 is incorrect because appointment and service conditions of staff members are the internal matter of the Courts and the government has no role in that.
86. To meet its rapidly growing energy demand, some opine that India should pursue research and development on thorium as the future fuel of nuclear energy. In this context, what advantage does thorium hold over uranium?
1. Thorium is far more abundant in nature than uranium.
2. On the basis of per unit mass of mined mineral, thorium can generate more energy compared to natural uranium.
3. Thorium produces less harmful waste compared to uranium.
Which of the statements given above is/are correct?
(a) 1 only
(b) 2 and 3 only
(c) 1 and 3 only
(d) 1, 2, and 3
Ans. (d)
87. The increasing amount of carbon dioxide in the air is slowly raising the temperature of the atmosphere, because it absorbs:
(a) The water vapours of the air and retains its heat
(b) The ultraviolet part of the solar radiation
(c) All the solar radiations
(d) The infrared part of the solar radiation
Ans. (d)
Exp: The infrared rays with short wavelength and high frequency can pass through the carbon dioxide but when the earth radiates the heat back to the atmosphere, the wavelength of this is higher. This get trapped in the Carbon Dioxide.
88. Which one of the following sets of elements was primarily responsible for the origin of life on the Earth?
(a) Hydrogen, Oxygen, Sodium
(b) Carbon, Hydrogen, Nitrogen
(c) Oxygen, Calcium, Phosphorus
(d) Carbon, Hydrogen, Potassium
Ans. (b)
Exp: Basic constituents of living organism are Carbon and Nitrogen (amino acids). Thus choice b is correct.

89. What are the reasons for the people’s resistance to the introduction of Bt brinjal in India?
1. Bt brinjal has been created by inserting a gene from a soil fungus into its genome.
2. The seeds of Bt brinjal are terminator seeds and therefore, the farmers have to buy the seeds before every season from the seed companies.
3. There is an apprehension that the consumption of Bt brinjal may have adverse impact on health.
4. There is some concern that the introduction of Bt brinjal may have adverse effect on the biodiversity.
Select the correct answer using the codes given below:
(a) 1, 2 and 3 only
(b) 2 and 3 only
(c) 3 and 4 only
(d) 1, 2, 3 and 4
Ans. (c)
Exp: Statement 1 is incorrect because in Bt Brinjal the gene is bacteria and not fungus. Statement 2 is incorrect, because the terminator seeds of Brinjal Bt are not the source of controversy as Monsanto has made it very clear from the beginning that it won’t be using sterile seeds in India for Brinjal Bt.
90. Other than resistance to pests, what are the prospects for which genetically engineered plants have been created?
1. To enable them to withstand drought
2. To increase the nutritive value of the produce
3. To enable them to grow and do photosynthesis in spaceships and space stations
4. To increase their shelf life
Select the correct answer using the codes given below:
(a) 1 and 2 only
(b) 3 and 4 only
(c) 1, 2 and 4 only
(d) 1, 2, 3 and 4
Ans. (c)

91. Consider the following statements:
The most effective contribution made by Dadabhai Nauroji to the cause of Indian National Movement was that he
1. exposed the economic exploitation of India by the British
2. interpreted the ancient Indian texts and restored the self-confidence of Indians
3. stressed the need for eradication of all the social evils before anything else
Which of the statements given above is/are correct?
(a) 1 only
(b) 2 and 3 only
(c) 1 and 3 only
(d) 1, 2, and 3
Ans. (a)
Exp: Statement 2 is incorrect because interpretation of ancient Indian text for mass mobilization was the tactics of Extremists and not of the moderates like Dadabhai Naroji. Dadabhai Naroji gave emphasis on gradual reforms in Political, economic and social dimensions together. The last part of the statement 3 “all social evils before anything else” makes it wrong

92. With reference to Dhrupad, one of the Major traditions of India that has been kept alive for centuries, which of the following statements are correct?
1. Dhrupad originated and developed in the Rajput kingdoms during the Mughal period.
2. Dhrupad is primarily a devotional and spiritual music.
3. Dhrupad Alap uses Sanskrit syllables from Mantras.
Select the correct answer using the codes given below:
(a) 1 and 2 only
(b) 2 and 3 only
(c) 1, 2 and 3
(d) None of the above is correct
Ans. (b)
Exp: Statement 1 is incorrect because Dhrupad originated much before the Mughal period. Originally, Dhrupad was a means of offering to the divine through sound using Mantras in Alap. From the temples, it moved with the wandering minstrels, to the courts of the kings and finally to our concert halls. The dhrupad recital is broadly subdivided into the alaap (raga elaboration), the jor (with steady rhythm) and the jhala (accelerating strumming). Thus choices 2 and 3 are correct.

93. How do you distinguish between Kuchipudi and Bharatanatyam dances?
1. Dancers occasionally speaking dialogues is found in Kuchipudi dance but not in Bharatanatyam.
2. Dancing on the brass plate by keeping the feet on its edges is a feature of Bharatanatyam but Kuchipudi dance does not have such a form of movements.
Which of the statements given above is/are correct?
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
Ans. (a)
Exp: Kuchipudi is based on stories from the puranas, it is a form of dance-drama. This means that the actor is required to sing, dance and deliver dialogue. The dialogues are not used in Bharatnatyam. Thus statement 1 is correct. Dancing with the Brass plate is a feature of Kucchipudi, thus statement 2 is incorrect.

94. With reference to the religious history of medieval India, the Sufi mystics were known to pursue which of the following practices?
1. Meditation and control of breath
2. Severe ascetic exercises in a lonely place
3. Recitation of holy songs to arouse a state of ecstasy in their audience
Select the correct answer using the codes given below:
(a) 1 and 2 only
(b) 2 and 3 only
(c) 3 only
(d) 1, 2 and 3
Ans. (d)
Exp: Sufism is based on the concept of divine love (Ishq Hakiki) between soul (female) and the Almighty (male). Sufi saints believed in the recitation of holy songs in gathering to arouse a state of ecstasy in gathering (known as Sama).

95. The Rowlatt Act aimed at
(a) Compulsory economic support to war efforts
(b) Imprisonment without trial and summary procedures for trial
(c) Suppression of the Khilafat Movement
(d) Imposition of restrictions on freedom of the press
Ans. (b)
Exp: The famous quotation related to Rowlatt Act is “No Vakil, No Appeal, No Dalil” related to detention

96. The Lahore Session of the Indian National Congress (1929) is very important in history, because:
1. The Congress passed a resolution demanding complete independence
2. The rift between the extremists and moderates was resolved in that Session
3. A resolution was passed rejecting the two-nation theory in that Session
Which of the statements given above is/are correct?
(a) 1 only
(b) 2 and 3 only
(c) 1 and 3 only
(d) None of the above
Ans. (a)
Exp: Thus famous resolution of complete independence was passed by Congress on the bank of river Ravi in Lahore in 1929 this make choice 1 correct. The rift between moderates and extremists was resolved through Lucknow Pact in 1916, so choice 2 is incorrect. The two nation theory originated in 1940s thus rejecting it in 1929 much before it originated makes the choice 3 incorrect

97. Lord Buddha’s image is sometimes shown with the hand gesture called ‘Bhumisparsha Mudra’. It symbolizes:
(a) Buddha’s calling of the Earth to watch over Mara and to prevent Mara from disturbing his meditation
(b) Buddha’s calling of the Earth to witness his purity and chastity despite the temptations of Mara
(c) Buddha’s reminder to his followers that they all arise from the Earth and finally dissolve into the Earth, and thus this life is transitory
(d) Both the statements (a) and (b) are correct in this context
Ans. (b)
Exp: In Bhumisparsha Mudra, the left hand lies palm facing up on the seated Buddha’s lap. The right hand lies curved over the Buddha’s crossed knee, fingers just touching the ground. When Shakyamuni (Gautama Buddha) was deep in meditation, he was tormented by the demon Mara who would try and distract him with storms or tempt the Buddha with his three daughters. The hand pointing downwards was Buddha’s call to Sthavara, the Goddess Earth who could witness that despite of temptation by Mara Buddha remained unaffected.

98. The religion of early Vedic Aryans was primarily of
(a) Bhakti
(b) image worship and Yajnas
(c) worship of nature and Yajnas
(d) worship of nature and Bhakti
Ans. (c)
Exp: The Bhakti cult in ancient India can be traced during and after Guptan period (3rd -4th Century A.D). The idol worship started in post Mauryan period (1 century BC). Eliminating these two from the choices, the choice C is the only correct choice.

99. Which of the following statements is/are correct regarding Brahmo Samaj?
1. It opposed idolatry.
2. It denied the need for a priestly class for interpreting the religious texts.
3. It popularized the doctrine that the Vedas are infallible.
Select the correct answer using the codes given below:
(a) 1 only
(b) 1 and 2 only
(c) 3 only
(d) 1, 2 and 3
Ans. (B)
Exp: Brahmo Samaj and majority of the Social reform organizations was Vedantist in their philosophy. They were opposed to idolatry and priestly class .
100. The Reserve Bank of India (RBI) acts as a bankers’ bank. This would imply which of the following?
1. Other banks retain their deposits with the RBI.
2. The RBI lends funds to the commercial banks in times of need.
3. The RBI advises the commercial banks on monetary matters.
Select the correct answer using the codes given below:
(a) 2 and 3 only (b) 1 and 2 only
(c) 1 and 3 only (d) 1, 2 and 3
Ans. (d)
Exp: Statement 1 is the basic function of RBI, Statement 2 is also correct as RBI is Banker’s Bank. Statement 3 is incorrect as the Monetary Policy is made exclusively by RBI and it also advices bank at several occassions




Relevant News / Current Affair (TheHindu) for UPSC (2014) CIvil Service Exam 30 and 31-1-2014

Click Here To Read the News




All India Radio ,Rejection of Telangana Bill by Andhra Pradesh Assembly

If you have missed the All India Radio’s “Samayiki” & spotlight prog on FM Gold and other additional frequencies then now you can listen to the highlights of these programmes on the following links ” 


#Samyiki: Andhra Pradesh Vidhansabha Se Telangana Vidheyak Radda”. 
Link : http://bit.ly/1fmUIWA

“Spotlight/ News Analysis” prog: Topic:” Rejection of Telangana Bill by Andhra Pradesh Assembly. ” 

Link: http://bit.ly/MBFLXo

The participants are : Nirja Chaudhary, Senior Journalist. and K. V. Prasad, Associate Editor, The Tribune.




Will the flow end? Artesian wells of Uttarakhand’s Tarai

A preliminary study in the Tarai
region of Uttarakhand has revealed a depleting water flow in the
artesian wells used for agricultural purposes, due to over exploitation
of the aquifers. This coupled with deforestation, global warming and
unpredictable weather patterns could damage an otherwise sustainable and
eco-sensitive agricultural practice.  

A K Vashisht (akvashisht74@yahoo.com)
is at the Department of Soil and Water Engineering at the College of
Agricultural Engineering and Post-Harvest Technology, Central
Agricultural University in Gangtok, Sikkim.

Human beings  have traditionally built settlements near the source of
water – ancient civilizations’ presence near major rivers of the world
bears proof of this. For fulfilling the ever increasing demand for water
by domestic, agricultural, and industrial sectors, human beings learnt
to extract groundwater. Probably the open wells are the ancient
structures that were developed for abstracting groundwater from
unconfined1 aquifers and the water from these wells was
raised to the surface level by man or animal power using indigenous
techniques. Later on, the advancements in mechanisation in the 20th
century made it more convenient to abstract groundwater even from
deeper aquifers. The introduction of diesel-engine/electricity operated
centrifugal pumps has completely changed the irrigation scenario of
agriculture. Depending on the depth of aquifer and the quantity of water
required, pump size in terms of its horse power (hp) is selected.
Increased input of energy has also increased the production cost of the
crops.

A sustainable agricultural practice

However, there are regions all over the world where abstraction of
groundwater does not require a pump. Once the drilling of bore-hole to
the specific aquifer (essentially artesian2) is completed,
the pressure within the aquifer forces the groundwater to rise above the
ground surface naturally without using a pump. These types of wells are
known as flowing artesian wells. Flowing wells are an uncommon
manifestation of geological activities (Swamee et al: 2000). Expansion
of water due to release of pressure and compression of aquifer formation
material are responsible for the water flow from such wells (Jacob:
1940). In Uttarakhand, such type of wells – of width up to 25 km and
having a general slope less than 1%, is restricted only to the Tarai zone. .

The formation of the Tarai region is dependent on the evenly
sorted finer material that was washed away by the streams from the
hilly tracts. The northern limit of the Tarai belt is in contact with the Bhabar zone which is bound by the lower Shiwalik range of Himalayas in the north. The Bhabar
zone can also be referred as piedmont alluvial terrain that comprises 
ill-sorted sediments ranging from big boulders to silt. Since this zone
is very porous and permeable it forms the recharge area of the artesian
aquifer system in the Tarai zone. Moreover, the region between Bhabar and Tarai
belts forms the spring line (the landmass with marshy conditions). This
spring line is of the source of various perennial streams in the
region. Since the slope of Bhabar zone varies from 1-2%, the elevation difference between the recharging area in Bhabar zone and water withdrawing position (i.e. well) in Tarai zone creates the artesian head in the aquifer which is directly responsible for the existence of flowing wells.

Tarai soils are rich in clay and organic matter and that is
why this belt is considered  one of the highly productive agricultural
areas in India. Availability of irrigation water from flowing wells
without spending any energy on its withdrawal is one of the factors that
could reduce agricultural costs.. The introduction of highly mechanised
agricultural practices since the last two to three decades has
encouraged the farmers to adopt the intensive cultivation in the region.
Consequently, the demand for irrigation water has increased
significantly. The trajectory of water resources development has thus
been following a simple principle of “developing”, which in the case of
groundwater means extracting more water to produce more grain (Kulkarni
and Shah: 2013). Other than this, the rising domestic and industrial
needs for water have further stressed the existing groundwater
resources. Collectively, it has resulted in the development of more
number of bore wells which has increased the density of flowing wells in
the Tarai belt. As expected, the discharge rates of these wells have drastically decreased and are declining further with time.

Overexploitation and environmental damage

A preliminary study on the thermal characteristics of water sampled
from the seven flowing wells located in a radius of more than 15 km has
revealed that all the wells are installed in the same aquifer.
Definitely, the installation of more wells in this stretch will directly
affect the yield of other wells. It can be judged from the fact that in
year 1970, the water pressure of these flowing wells at the ground
surface was over 2 kg/cm2 (Michael: 2006) which now has dropped to ~ 0.2 kg/cm2.
Moreover, the figures mentioned are  for the monsoon season only which
would be lesser than this value during the dry season. Presently, the
flowing behaviour of wells in certain pockets of the region have become
seasonal (see Figures 1) and few others are completely dried (Figure 2a)
and are abandoned now.

Other than the over exploitation of groundwater due to overall development and industrialisation in the Tarai
zone, haphazard felling of trees for converting forest land into
industrial/agricultural land, reduction of water pressure in the
artesian aquifers due to increased leakage of water from confined to
unconfined aquifers through the increased number of bore-holes for
developing tube wells, and unattended flowing of these wells without any
beneficial purpose (Figure 2b below) are the additional causes for
their changed behaviour. The current scenario will further worsen with
the reduction in recharging of these artesian aquifers in Bhabar zone due to changed rainfall pattern in Himalayan (Vashisht and Bam: 2013) and Shiwalik
foothill regions. For proper recharging of the aquifers, rainfall
intensity should be less than the water intake capacity of the land
surface.

According to a World Bank report,
global mean warming is approaching 4°C. This will result in a 10%
increase in annual mean monsoon intensity and a 15% increase in a
year-to-year variability of Indian summer monsoon precipitation is
projected compared to normal levels during the first half of the 20th
century (World Bank: 2013). The report further emphasises that these
changes imply an extreme wet monsoon. This is projected to occur every
10 years by the end of the century compared to the currently probability
of it occurring only once in 100 years. These extremes of weather
conditions are likely to affect flowing wells adversely. With the number
of flowing wells dwindling, abstraction of water will be dependent on
the diesel engine or electric motor operated pumps. This increase in the
energy cost will be added to the production cost of the crops. To
equalise the profit margin, it is likely that food prices will be
increased which will affect the end consumer adversely.

Nevertheless, the impact of the above mentioned factors can be
drastically reduced by strengthening the farmers’ knowledge regarding
the groundwater hydraulics with special attention on the groundwater
movement from the recharging zone to flowing artesian wells in their
fields. But, the immediate action that is required at this stage is to
increase awareness so that the farmers in the region can install control
valves on the flowing wells to avoid water loss. The farmers who are
aware of the consequences of this water loss have already adopted these
measures by using end plugs or end plates for the purpose. However,
these measures are not so effective in completely controlling the water
loss (see Figure 3 below). Lack of general maintenance of control
valves, non-replacement of end-plug gaskets at appropriate intervals,
and improper tightening of the nuts and bolts of the pipe are the main
reasons of this major water loss.

Additionally, there is a need to demarcate the major recharging zones in Bhabar belt
and any kind of development other than the construction of water
conservation/harvesting structures should be restricted on it.
Environmental isotope techniques can be efficiently used for the purpose
(Shivanna et al: 2008). Conserving groundwater resources at this stage
is crucial in the Tarai and Bhabar belt before it’s too late.




Mains Question from JANUARY 2014 – CURRENT AFFAIRS

JANUARY 2014 – CURRENT AFFAIRS – CVIL SERVICES EXAM 2014

Q1 – WRITE A SHORT NOTE ON “SMILE WELLNESS PROGRAMME & ITS SIGNIFICANCE? [ 50 WORDS]

Q2 – ENUMERATE THE SALIENT FEATURES OF SUPPRESSION OF UNLAWFUL ACTS
AGAINST SAFETY OF MARITIME NAVIGATION AND FIXED PLATFORMS ON
CONTINENTAL SHELF ACT, 2002? HOW APPLICATION OF SUA ACT IN ITALIAN
MARINES CASE MAY AFFECT INDIA-EU RELATIONS [ 200 words]
Q3 – WHAT DO YOU MEAN BY “DEXTER”? BRIEFLY MENTION THE SIGNIFICANCE OF DEXTER? DISCUSS THE ROLE OF CERT-In? [200 WORDS]
Q4 – WHAT IS “FED TAPERING”? ENUMERATE THE REASONS WHY US HAS STARTED
FED TAPERING? WHAT ARE THE IMPLICATIONS OF FED TAPERING ON EMERGING
MARKETS LIKE INDIA? [200 words]
Q5 – DEFINE ‘AVALANCHES”? HOW IT
OCCURS? DESCRIBE THE VARIOUS PREVENTIVE STEPS TAKEN BY GOVERNMENT OF
INDIA TO CONTROL AVALANCHES? [200 WORDS]
Q6 – WHAT DO YOU MEAN BY
“PONZI SCHEME”? HOW PONZI SCHEME DIFFERS FROM PYRAMID SCHEME? DISCUSS
THE ROLE OF SEBI IN CONTROLLING PONZI SCHEMES? [200 WORDS]
Q7 – WHAT
DO YOU MEAN BY “EAVESDROPPING”? “INDIA NEEDS EAVESDROPPING SYSTEM LIKE
CENTRAL MONITORING SYSTEM” – COMMENT? [200 WORDS]
Q8 – TEESTA RIVER WATER SHARING ISSUE & ITS IMPACT ON INDIA -BANGLADESH RELATIONS [200 WORDS]
Q9 – WHAT DO YOU MEAN BY “QUANTITATIVE EASING”? HOW IT INFLUENCES
EMERGING ECONOMIES LIKE INDIA? CAN INDIA FOLLOW QUANTITATIVE EASING
POLICY LIKE USA – COMMENT? [ 200 WORDS]
Q10 -WHAT DO YOU MEAN BY “SPECTRUM”? “SPECTRUM IS CONSIDERED AS A SOVEREIGN ASSET” – CRITICALLY ANALYZE? [200 WORDS]
Q11 – WRITE A SHORT NOTE ON STRUCTURE, MANDATE & FUNCTIONS OF NCPCR? [100 WORDS]
Q 12 – WRITE A SHORT NOTE ON “NAWADCO”? [50 WORDS]
Q13 – SPECIAL ARTICLE “GEOPOLITICAL GAME AROUND A TEMPORARY LINE –“LINE OF CONTROL”
Q14 – INDIA IS OFTEN CALLED “INTANGIBLE CULTURAL HERITAGE” OF THE
WORLD. CRITICALLY EVALUATE THE STATEMENT BY USING FOLK DANCES OF INDIA
AS AN EXAMPLE [ 300 WORDS]
Q15 – WHAT DO YOU MEAN BY “ATMOSPHERIC BROWN CLOUD”? DESCRIBE THE REASONS AND ITS IMPACTS ON SOUTH ASIA? [200 words]
Q15 – WHAT IS ASACUSA EXPERIMENT? DISCUSS IN DETAIL THE SIGNIFICANCE OF IT? [100 WORDS]
Q 16 – WRITE A SHORT NOTE ON NATIONAL SPORTS DEVELOPMENT FUND [ 50 WORDS]
Q17 – WHAT DO YOU MEAN BY “INNOVATION”? THE BOTTOM OF ECONOMIC PYRAMID
[SME] NEEDS CAPITAL ASSISTANCE TO ENHANCE THEIR INNOVATION SKILLS.IN
THIS BACKGROUND, DISCUSS THE VARIOUS OBJECTIVES AND SIGNIFICANCE OF
RECENTLY LAUNCHED INDIA INCLUSION INNOVATION FUND [ 100 WORDS]

Q18– WHAT DO YOU MEAN BY “RURAL –URBAN CLUSTERS”? THE RECHRISTINED PURA
SCHEME WILL ENSURE THE DEVELOPMENT OF RURAL-URBAN CLUSTERS-COMMENT? [200
WORDS]
Q19 – WRITE A SHORT NOTE “NATIONAL COMMUNAL HARMONY AWARDS & ITS SIGNIFICANCE”? [ 50 WORDS]
Q20 – WHAT DO YOU MEAN BY THE TERM “ABENOMICS”? HOW ABENOMICS IS
DIFFERENT FROM ‘LIKONOMICS’? DISCUSS IN DETAIL THE IMPLICATIONS OF
ABENOMICS TO INDIA? [200 WORDS]




Geography Topic Climatology Chanakya IAS Academy Class Notes Download

Download [ Google Drive Link]

 Download Geography Topic Climatology  Chanakya IAS Academy  Class Notes Download




Relevant News / Current Affair (TheHindu) for UPSC (2014) CIvil Service Exam 29-1-2014

Click Here To Read The News




INDIAN FOREST SERVICE EXAMINATION, 2013 Result Declared


Download Result

INDIAN FOREST SERVICE EXAMINATION

2013

S.NO. ROLL NO NAME

______________________________________________________________________

– 2 –

1

194252

SANDEEP KUMAR JHA

2

425434

KUNAL ANGRISH

3

118745

GAUTHAM V P

4

106775

ABHISHEK TOMAR

5

460428

VANDITA RANA

6

025871

PIYUSHA PRAMOD JAGTAP

7

449963

RISHAV GUPTA

8

283414

AGNEESHWAR VYAS

9

675363

KALPANA K

10

496218

BHARAT MAHESHWARI

11

007882

AGRAWAL SUSHIL RAVINDRA

12

033471

KOMMISETTY MURALIDHAR

13

697988

DEBASHISH SHARMA

14

172001

CHARUSREE T

15

002661

ASHISH KUMAR

16

724822

KULRAJ SINGH

17

321143

NAVNEET KUMAR SRIVASTAVA

18

726984

PANKAJ RAJPUT

19

664300

KIRAN G

20

055017

SUDHEER CHOUDHARY

21

059116

AVINASH KUMAR

22

377386

ABHINAV KUMAR

23

100841

RACHIT RAJ

24

214940

MALARKODI R

25

106108

ANKUR AWADHIYA

26

016009

PAVAN KUMAR REDDY G

27

086809

AKASH P

28

293235

ARVIND KUMAR YADAV

29

167411

MOHIT GUPTA

30

308062

GAURAV K SINGH

31

028346

RAJNISH KUMAR

32

454868

ASHWINI KUMAR

33

185547

S SUNDAR

34

167643

SIMRANJEET SINGH KAHLON

35

001727

RAMANAND BHAKAR

36

441363

JADHAV SHRIKRISHNA A N S

37

702607

ANTHONY S MARIYAPPA

38

475241

MANE AMITKUMAR BABURAO

39

341027

NITISH KUMAR

40

007552

ABHINAVA PALLAVA

41

277188

POORNIMA P

42

176234

SUDHANSHU YADAV

43

002138

S SOORYA NARAYAN

44

376997

RAJTHILAK S

45

131035

MUJAWAR SADIK SALLAUDDIN

46

004042

RAUSHAN KUMAR SINGH

47

085176

VINEET TOMAR

48

124971

HEMANT PATIL

49

363350

SUNIL KUMAR BERWAL

50

029635

RAKESH SEPAT

51

362756

YASHU DEEP SINGH

52

513489

VIDHYASAGARI R U

53

275672

BHOSALE SACHIN TUKARAM

54

195263

SHEIK FAREED J

55

362032

VIKASH KUMAR UJJWAL

56

271822

SENTHILPRABHU V

57

283072

ABHIJEET PATEL

58

054051

VINOD S

59

370655

MOHAN CHOUDHARY

60

164892

GAVADE SACHIN SHANKAR

61

510979

SIVARAM BABU M

62

009990

ESTHER LALTANKIM SERTO

63

456198

ARAVIND P M

64

015005

SATYAM KUMAR

65

013489

RAHUL KUMAR

66

447122

KADAM SUHAS TARACHAND

67

004162

AMIT KANWAR

68

291678

KRISHNA MOORTHY K

69

529287

RAJKUMAR M

70

000994

RAHUL DEV SINGH

71

247553

HONMANE DINESH VASANTRAO

72

464489

NAVIN PRAKASH SHAKYA

73

044878

AMIT RENU

74

009267

KAILASH BHIMRAO BHAWAR

75

167960

DESHBHRATAR SWAPNIL VIJAY

76

003055

SHANNGAM S

77

271180

DINESH T

78

013848

LAXMAN RANJEET NAYAK

79

365591

SANDEEP KUMAR BERWAL

80

138640

KANWAR DEEP SINGH

81

091751

PAWAN BHARTI

82

029827

HARISH

83

046974

KHUSHWANT SINGH

84

004170

VANKDOTH KETAN KUMAR

85

117335

PATIL RAHUL NAMADEV