Questions asked in SSC CGL TIER I on 1st September : GK and English

1. Talikota war in which empire?
Ans. Vijayanagara Empire
2. Right to education through which amendment?
Ans. 86th
3. Which gas is used as a coolant in refrigerator?
Ans. Ammonia
4. Dilwara famous temple belongs to which religion?
Ans. Jain
5. Jawhar Lal Nehru award is given for?
Ans. International Understanding
6. Which gas is responsible for the ozone depletion?
Ans. Chloro‹uorocarbons
7. Transistor is used for?
Ans. amplify or switch electronic signals
8. Who died while playing polo?
Ans. Qutb-ud-din Aibak
9. Largest island of world?
Ans. Greenland
10. Rio Summit is done for?
11. political Guru of Mahatma Gandhi?
Ans. Gopal Krishna Gokhale
12. Gas produced in bleaching powder?
Ans. Chlorine Gas
13. Minimum natural disaster is caused by?
14. Sariska and Ranthambore are famous for?
Ans- reserve
15. whom did Mahatma Gandhi make his master ?
16. which is used in making bleaching powder?
17. sea water is saline because ?
18. IC full form?
19. Coolant used is Ammonia or freon?
20. DOTS is used to cure which disease?
21.Man booker 2016
Ans-south korean han Kang for her novel vegetarian
22.Panna Lal Ghosh associated with
Ans- flute


Please follow and like us: